The MEDPorts Association MARLOG12 experience was not only limited to our representation in the conference and the exhibition, on Monday 13th, Jordi Torrent, MEDPorts General Secretariat, was invited to the 60th meeting of the Board of Directors and the 30th General Assembly of the Arab Sea Ports Association which was held on the sidelines of Marlog Conference in terms of Arab Cooperation.

During the meeting, and in reference to one of the association’s main goal in supporting the promotion of the association in the Arab and Egyptian region, Jordi was given the opportunity to present a short overview about the MEDPorts, the benefits of the membership and the facilities that the association offers to its members which came in completion to the introduction of Prof Alaa Morsy, Dean of Port Training Institute and member of the Arab Sea Ports Federation, highlighting the positive collaborations between the Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport – Port Training Institute and The MEDports Association

We are ready to open the doors for a future cooperation between The MEDports Association & Arab Sea Ports Federation

لم يقتصر تواجد اتحاد موانئ البحر المتوسط في الاسكندرية على المشاركة في المؤتمر الدولي للنقل البحري واللوجستيات مارلوج 12 والمعرض المصاحب للمؤتمر و لكن في يوم الإثنين الموافق 13 مارس 2023 تم دعوة الاستاذ  جوردي تورنت، السكرتير العام لأتحاد موانئ البحر المتوسط، الي اجتماع مجلس ادارة اتحاد الموانئ البحرية العربية رقم 60 والجمعية العمومية رقم 30 للاتحاد والذي عقد على هامش مؤتمر مارلوج في دورته الثانية عشر.

هذا وقد عرض جوردي تورنت، السكرتير العام لأتحاد موانئ البحر المتوسط، لمحة موجزة عن الأتحاد ، مميزات العضوية والتسهيلات التي يقدمها الاتحاد لأعضائه، وجاء ذلك تأكيدا على هدف الاتحاد الخاص بدعم الترويج للاتحاد في المنطقة العربية والمصرية وجنوب البحر المتوسط وقد كان ذلك استكمالًا لعرض الأستاذ الدكتور علاء محمود مرسي عميد معهد تدريب الموانئ في ظل أنشطة التعاون بين المعهد كبيت خبرة في مجال التدريب وتأهيل الكوادر البشرية مع اتحاد موانئ البحر المتوسط (MEDPorts Association)

وقد شهدت الجلسة الافتتاحية حضور سعادة الفريق مهاب مميش مستشار رئيس الجمهورية لمشروعات محور قناة السويس والموانئ البحرية، وسعادة الوزير المفوض الدكتور بهجت أبو النصر مدير إدارة النقل والسياحة بجامعة الدول العربية، سعادة معالي اللواء محمد الشريف محافظ الاسكندرية، وسعادة الاستاذ الدكتور اسماعيل عبدالغفار اسماعيل فرج رئيس الاكاديمية العربية، وسعادة الكابتن محمد جمعه الشامسي رئيس اتحاد الموانئ البحرية العربية، سعادة اللواء عصام بدوي الأمين العام لاتحاد الموانئ البحرية العربية، بالإضافة لعدد كبير من ممثلي الهيئات البحرية والموانئ العربية.